منبع: ویکیپدیا |
ژاپن در واقع از تلفظ چینی نیهون یا رسمیتر از آن، نیپون گرفته شده است. ژاپنیها خود را نیهونجین و زبانشان را نیهونگو میخوانند. نیپون/نیهون معمولا به سرزمین آفتاب تابان ترجمه میشود، ولی معنای تحتاللفظی آن، منبع خورشید، اشاره به کشوری در شرق چین دارد که آفتاب از سویش طلوع میکند. تا قبل از همه گیر شدن این واژه، ژاپن به نام «وا» یا «واکوکو» (کوکو=سرزمین) شناخته میشد.
دوران پارینهسنگی ژاپن حدود ۴۰هزار تا۵۰هزار سال پیش آغاز میشود و با پایان عصر یخبندان به اتمام میرسد. دوره جومون، اولین نشانههای تمدن را به همراه دارد. تمدن جومون از حدود ۱۴هزار سال پیش از میلاد و در عصر نوسنگی آغاز میشود و کشاورزی بسیار ابتدایی، زندگی برپایه شکار-گردآوری و خانههای چوبی ابتدایی و نیز خانههایی که در زمین کنده شدهاند، از نشانههای این دوره است. ۵۰۰ سال پیش از میلاد، «یایویی»ها به ژاپن میآیند، با جومونها درمیآمیزند و در نتیجه آن، کشت غرقابی برنج، شیوه جدیدی از سفالسازی و نیز صنایع فلزی از چین و کره به این سرزمین وارد میشود.
ظرف سفالی مربوط به اواسط دوره جومون ۳۰۰۰ تا ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد. منبع: ویکیپدیا |
دوره فئودال ژاپن با ظهور جنگجویان سامورایی و اواخر قرن دوازدهم میلادی آغاز شد، در دوره آشیکاگا یوشیمیتسو با بودیسم و ذن تثبیت شد، در دوره جنگ داخلی (سنگوکو) به اوج رسید و تا قرن نوزدهم هم ادامه یافت. در سال ۱۸۵۴ ژاپن مجبور شد که مرزهای اقتصادیش را به روی دنیا باز کند، که باعث بحران شدیدی در کشور شد به جنگ انجامید. در نهایت همه کشور زیر نظر یک امپراتور متحد شد. با استفاده از سیستم نظامی، قضایی و سیاسی غربی، امپراتوری ژاپن به سرعت تبدیل قدرت صنعتی جهانی شد و با نیروی نظامی شروع به گسترش قلمرو خود کرد. با پیروزی در جنگ اول چین-ژاپن در پایان قرن نوزدهم و جنگ روسیه-ژاپن در آغاز قرن بیستم، تایوان و کره و جنوب ساخالین به کنترل ژاپن درآمد و جمعیت کشور ۳۵میلیون در ۱۸۷۳ به ۷۰میلیون در سال ۱۹۳۵ رسید.
جنگ جهانی اول، گسترش بیشتر قلمروی ژاپن را به همراه داشت. تصرف منچوری، باعث محکومیت جهانی شد و در نتیجه آن ژاپن از «جامعه ملل» خارج شد و پنج سال بعد، پیمان ضد کمینترن (مقابله با گسترش کمونیسم) با آلمان نازی امضا کرد که بعدها بقیه کشورهای محور نیز به آن پیوستند. جنگ دوم چین-ژاپن از سال ۱۹۳۷ آغاز شد و همزمان به جنگ جهانی دوم به پایان رسید. امپراتوری ژاپن به سرعت شهر نانجینگ را فتح کرد و نسلکشی فجیع نانکینگ را رقم زد. حمله به اندونزی در سال ۱۹۴۰ باعث شد که آمریکا این کشور را تحریم نفتی کند. به دنبال حمله به نیروهای آمریکایی در پرلهاربر، آمریکا در سال ۱۹۴۱ وارد جنگ جهانی دوم شد و بالاخره با دو بمب اتمی هیروشیما و ناکازاکی، ژاپن را وادار به تسلیم کرد.
تجاوز جمعی و نسل کشی در نانکینگ، بنا به آمارهای مختلف بین ۵۰هزار تا ۳۰۰هزار کشته به جا گذاشت. فجایعاین جنگ را به مسوولیت خودتان بخوانید. منبع: ویکیپدیا |
ژاپن در سال ۱۹۴۷ قانون اساسی جدیدی تصویب کرد که تاکید بیشتری برآزادیهای دموکراتیک داشت. نیروهای متحدین در سال ۱۹۵۲ ژاپن را ترک کردند و چهار سال بعد این کشور عضو سازمان ملل شد و رشد اقتصادی بسیار سریعی را تجربه کرد.
فوتبال را ژاپنیها «ساکا» میگویند که شکل ژاپنیشده «ساکر» آمریکایی است. اولین باشگاههای ژاپن در سال ۱۸۷۰ و توسط انگلیسیها تاسیس شد، ولی مسابقات فوتبال از حدود ۱۹۲۰ و با تاسیس فدراسیون فوتبال ژاپن آغاز شد. اولین مسابقات لیگ ژاپن در سال ۱۹۶۵ و با هشت تیم آماتور برگزار شد. به جز لیگهای دسته یک و دو حرفهای، یک لیگ منطقهای و یک لیگ نیمه حرفهای نیز در این کشور فعال هستند.
اگر که فوتبال ژاپن هیچ به دنیا نداده باشد، صنعت انیمیشن این کشور «کاپیتان سوباسا» را به جهان معرفی کرده است. این سریال از سال ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۲ ساخته شده و از روی آن بازی کامپیوتری هم درست شده است. این کارتون باعث رشد سریع فوتبال در ژاپن شد. ادعا شده است که ناکاتا، دلپیرو، تورس، زیدان، مسی، سانچز و اینیستا با دیدن این کارتون به فوتبال رو آوردهاند (منبع: ویکیپدیا). ژاپن اولین بار در سال ۱۹۹۸ به جام جهانی رسید. در پی ناکامی طولانی مدت این تیم، در سال ۱۹۹۱ لیگ نیمهحرفهای ژاپن منحل شد و جایش را جی.لیگ حرفهای گرفت و بالاخره راه برای صعود ژاپن به جام جهانی هموار شد. تیم ملی ژاپن به نام «سامورایی آبی» در بازیها شرکت کرده است، ولی مطبوعات این کشور معمولا تیمها را به نام مربیان میشناسند: ژاپن زاکرونی. این تیم به اندازه کافی لژیونر در تیمهای خوب اروپایی دارد که بتواند به خود امیدوار باشد، ولی هشت دفاع و هشت مهاجم در کنار فقط چهار هافبک، بسیار انتخاب عجیبی به نظر میرسد.
تسوباسا اوزارا، قهرمان مشترک بچگی ژاپنیها و ما. منبع: ویکیپدیا |
این نوشته ترجمهای بود از: تیم ملی و فدراسیون فوتبال و تاریخ ژاپن در ویکیپدیا.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر